ХІМІЯ В  КУЛІНАРІЇ

 Як тільки людина почала готувати їжу, вона стала хіміком. Добре знайомі речовини, які є на звичайній кухні мають чарівні властивості. Якщо їх правильно змішати, вони будуть змінювати колір, перетворюватися на лід, або навіть зникати. Ці властивості вивчає наука хімія. Сучасна кухня багато в чому нагадує хімічну лабораторію. З тією лише різницею, що кухонні полиці зайняті баночками, наповненими  крупами і спеціями, а лабораторні — уставлені склянками з не призначеними для їжі реактивами. Замість хімічних назв «хлорид натрію» або «сахароза» на кухні звучать більш звичні слова «сіль» і «цукор». Приготування страви за кулінарним рецептом можна порівняти з методикою проведення хімічного експерименту.

Хімія відіграє суттєву роль у професійній підготовці студентів спеціальності 181 Харчові технології, тому що дає знання та вміння для засвоєння спеціальних навчальних дисциплін, і є не тільки основою вивчення методів технологічного контролю виробництва, контролю якості продукції, тощо, а й інструментом подальшого вдосконалення технологічних процесів, створення нових продуктів харчування підвищеної біологічної та харчової цінності.