Всі не раз чули, що кулінарія – це мистецтво. Джерела цього мистецтва слід шукати на сході. В Китаї і Тайланді ще 1000 років тому з овочів і плодів вирізали декоративні фігури. Це традиція розповсюдилась на сусідні держави, а зараз є популярним видом кулінарії в усьому світі.

Останніми роками кулінарне мистецтво перетворилося у бізнес : кулінарні шоу в Україні з’явилися на кожному телеканалі : майстер-шеф, пекельна кухня, смачна ліга, гастрономічні подорожі та інші. Про кухарів склалось прислів’я складають оди.  Ось одна із них, в якій чудово сказано, про професійного кухаря:

Людина зла не стане до плити. 
І чисті в нього помисли і руки, 
Натхненно він прямує до мети. 
Він мрійник – а тепер їх дуже мало, 
Він кулінар творець. Він фантазер. 
Художник він, бо це мистецька справа 
З далеких тих часів і до тепер. 
Він музикант – на кухні, як по нотах, 
Все закипає, піниться, шкварчить. 
Ні він не геній, він звичайній кухар. 
Так просто ця професія звучить.

Напередодні Міжнародного дня кухаря та з нагоди закінчення технологічної практики студентами технологічного відділення групи ВХП-13 був проведений конкурс професійної майстерності «Сучасний фахівець». Змагалися дві команди «Гурман» і «Козаки» . В журі запросили  студентів випускних груп технологічного відділення :  Краснощокого Романа (гр. ВХП-12) та  Бузько Інну (гр. ВХП-11). Завдання конкурсу передбачали  демонстрацію нашими студентами вміння вирізати декоративні оздоблення для страв із овочів і фруктів, тобто володіння мистецтвом карвінгу, та приготування салатів-коктейлів, в яких студенти провели власну імпровізацію та фантазію. А ще студенти групи ВХП-13 готували домашнє завдання, яке включало оригінальні страви та борошняні вироби.

Найкращим домашнім завданням журі визнано фарширований запечений судак, гарячий шоколадний чізкейк та львівський пиріг.

Переможцями в номінації «Карвінг» стали студенти Карпук Сергій та Прядко Дмитро, а найоригінальніші та найсмачніші салати-коктейлі приготували і оформили Коберник Максим та Маслош Михайло.

Студенти групи ВХП – 13 не тільки обдаровані майбутні кулінари – вони можуть ще й віршовані рядки експромтом  скласти. Ось ці прозвучали на конкурсі  з уст автора Лаби Руслана:

У нашому технікумі сьогодні свято! 
Приходьте в гості, хлопці та дівчата. 
Приходьте до нас, друзі шановні. 
Дізнаєтесь, які ми тепер кльові, 
Як ми  вміємо чудово та цікаво все робить. 
Святкова ця кухня всіх об’єднала, 
На сьогодні ареною змагання стала. 
Хай будуть щасливі обличчя у всіх: 
Жарти, конкурси, веселий сміх!

Кулінарний конкурс за підсумками технологічної практики групи ВХП-13 надав студентам потужний імпульс для подальшого особистого розвитку кожного майбутнього фахівця в ресторанній галузі.