«Ой, дорослі і малята, ой, ви хлопці і дівчата,
Вас ми раді привітати, добру пісню проспівати!
Всіх запрошує на свято і широка, і багата,
Масляна! Масляна! Масляна! Масляна»

Під цю пісню у Черкаському комерційному технікумі 9 березня 2016 року відбулося святкування Масляної. У сиву давнину це свято було пов’язане з поклонінням небесним світилам та вшанування предків. Масляна розпочинає весняний цикл традиційних свят українців.

Масляна має й інші назви: Масниця, Колодій, Сиропусний тиждень, Бабський тиждень. Це свято походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. У народі Масляна завжди супроводжується гучними народними гуляннями, веселими піснями, танцями, іграми, ярмарками, ситними частуваннями – про це  розповіли студенти групи ВХП-13. Авторські рішення в технології обрядової кулінарії, ексклюзивні солодкі страви, дизайн столу до Масляної – все це студенти запропонували на загальний розсуд та оцінювання підсумку  першого періоду навчальної практики, яку вони проходять в найкращих підприємствах ресторанного бізнесу різних форм власності нашого міста.

Студенти частували смачними млинцями з різноманітною начинкою, печивом, тістечками, варениками з сиром та сметаною, різними солодощами за домашніми рецептами. Неповторне, колоритне свято, сповнене народних ритуалів та обрядів, відбувалося у невимушеній атмосфері.

У цей день технікум перетворився на невеличкий ярмарок. Жвава торгівля нікого не залишила байдужим і голодним. А торгувати дійсно було чим. Усі попрацювали на славу ще й створили сприятливі умови для збагачення життєвих вражень про свято Масляної та розширили знання інших студентів про культуру, традиції та українську національну кухню.