З 19 по 23 листопада 2018 р у технікумі студенти та викладачі спеціальності «Харчові технології» провели тижневик спеціальних технологічних дисциплін, девізом якого були слова В.О. Сухомлинського «Творче натхнення – людська потреба, в якій особистість знаходить щастя. Переживаючи духовне задоволення від того, що вона творить, людина по-справжньому відчуває, що вона живе».
Впродовж тижня були проведені різноманітні заходи. Зокрема був представлений літературно-кулінарний фуршет, який ознайомив студентів з сучасними посібниками для фахівців ресторанної справи.
З метою популяризації української кухні та поглиблення практичних навичок в приготуванні страв у майбутніх технологів було проведено ярмарку-продаж «Яблуневий рай», де пропонувались всім бажаючим страви і десерти із яблук як класичної, так і сучасної української кухні. Це і такі стародавні українські страви як, вареники з яблуками, бабка з яблуками, гамала, галушки яблучні, вертун з яблуками, яблука по-київськи,та яблука «сюрприз». Усі запропоновані на ярмарку страви з любов’ю приготували студенти спеціальності.
Родзинкою ярмарку стала подача на гарному модерному посуді страв з яблук за сучасними кулінарними технологіями: яблучні чіпси, яблука гриль, яблучно-шоколадне фондю, яблучний мармелад, карамелізовані яблука та великий асортимент варення з яблук за оригінальними рецептами.
Асортимент страв, виробів, напоїв студентської ярмарки із задоволенням дегустували та купували студенти з співробітниками технікуму.
Викладацький колектив спеціальності «Харчові технології» спрямовує майбутніх фахівців знаходити правильний баланс між сучасною та традиційною українською кухнею, вчить студентів експериментувати, застосовувати місцеві рецепти та креативні ідеї, в основі яких регіональні продукти.
Перспективам української кухні був присвячений круглий стіл на тему «Етнокультурні основи і ментальні традиції в кулінарії, обслуговуванні та дизайнерстві українських закладів ресторанного господарства», на якому розглядалися такі питання, важливі для спеціалістів,такі як:
- складові успіху ресторанного бізнесу;
- ментальні традиції в меню закладів харчування Черкащини;
- етнічні кулінарні традиції української кухні;
- українська національна кухня чи ф’южн — обираємо найкраще;
- новітнє устаткування для сучасної української кухні.
При обговоренні питання «Етнічні кулінарні традиції української кухні» прозвучала ода головному бренду нашої національної кухні — борщу. Студенти продемонстрували різноманітні варіанти його подачі: класичні (в керамічному посуді) та оригінальну сучасну подачу (в порцеляновому посуді модної форми), в хлібі, в запеченій головці свіжої білоголової капусти та в гарбузі із різними приправами. Під час обговорення з’ясувалось, що така різноманітність може стати головною «спокусою» для споживача та тільки позитивно вплине на імідж закладу і клієнтуру.
Під час тижневика зацікавленість у студентів викликав і майстер-клас по карвінгу з яблук, який продемонструвала студентка випускної групи ВХП-16 Стрельнікова Ельвіра.
Також було проведено вікторини з технологічних дисциплін та хімії. Азартну відео-вікторину з дисципліни «Основи барної справи» провів студент групи ХТ-6 Вольний Андрій, в кінці заходу на переможців чекали призи.
Сьогодні ресторанний ринок праці має велику потребу в спеціалістах з творчим потенціалом , широким кругозором, які добре знають ресторанну практику та тенденції цього бізнесу. Саме таких конкурентоспроможних спеціалістів навчають на технологічному відділенні Черкаського комерційного технікуму.