Головна » Новини » АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ: ТРАДИЦІЯ, ЩО ОЖИВАЄ

АНДРІЇВСЬКІ ВЕЧОРНИЦІ: ТРАДИЦІЯ, ЩО ОЖИВАЄ

27 листопада у Черкаському фаховому коледжі харчових технологій та бізнесу  студенти груп ХТфб-8 та ХТфб-12 разом з викладачами технологічних дисциплін Дорофей О.В., Постикою І.А. та Чепур А.В. організували захід «Андріївські забави».

Андріївські вечорниці — це давнє українське свято, яке відзначають у ніч проти 30 листопада, напередодні дня Святого Андрія Первозванного. Воно поєднує в собі веселощі, народні звичаї та ворожіння, тому завжди було особливо популярним серед молоді.

Всі діючі особи та гості були вдягнені у українському національному стилі.

На заході студентами було підготовлено декілька фотозон, де кожен міг зробити яскраві колоритні світлини, забрати з собою на згадку дух вечорниць.

Студентами було відтворено багато традиційних обрядових дійств.

Хлопці намагалися вкусити калиту – традиційний здобний корж з отвором. Ця обрядова гра створює атмосферу гумору, дружніх змагань та  згуртованості.

Дівчата організували ворожіння на судженого . Ніч на Андрія здавна вважалася часом, коли можна дізнатися свою долю. Ворожіння – з чоботями, дзеркалом, воском, обручкою – були не тільки традицією, а й веселою грою, можливістю зібратися разом.

І звичайно – частування. Студенти приготували традиційні страви: калиту, вареники, пиріжки, коржики, канапки, медові смаколики, узвар та квас.

Андріївські вечорниці – не просто народна традиція. Це можливість відчути дух української культури, об’єднати студентську громаду в цікавій інтерактивній події, навчитися через гру й традиції цінувати спадщину свого народу.

© 1963 - 2025 Черкаський фаховий коледж харчових технологій та бізнесу

На платформі WordPress / Тема Academica WordPress від WPZOOM