Головна » Новини » День науки 2025

День науки 2025

14 травня 2025р. до Дня науки в Черкаському фаховому коледжі харчових технологій та бізнесу відбулося підсумкове засідання VI науково-практичної конференції викладачів та студентів «Інноваційний розвиток фахової передвищої освіти: освітні технології, практика, досвід».

З вітальним словом до присутніх здобувачів та викладачів звернулася директор коледжу Людмила Крикуненко, яка зазначила, що будь-який прорив в науці, технологіях розпочинається з невеликих досліджень, обговорень ідей, проблем, що постають перед людством, напрацювань алгоритмів та механізмів їх вирішення. Сьогодні світ як ніколи повернувся до науки і чекає відповіді на питання як вижити, подолати стрес, повернути здоров’я, зберегти екологію та мир на Землі.

В цьому році багато робіт було пов’язані з дослідженням наслідків війни в тих чи інших сферах. Початок конференції відкрила голова студентської ради Дорошенко Софія, студентка групи ХТ-10, з доповіддю на тему: «Сучасні технології та інновації у фізичному вихованні» (науковий керівник — Федосєєнко О.В.). Під час засідання, в своїх доповідях торкнулися таких важливих тем як «Аналіз впливу війни на туристичну галузь в Україні» (ст.гр.ПТ-7, Іщенко Герман, керівник  Дрогоман О.А.), «Жінка та бізнес в умовах війни» (ст.гр.ПТ-5, Дудник Яна, керівник  Крикуненко Л.О.), «Трансформація ритейлу в умовах війни» (ст.гр.ПТ-7, Жало Анжеліка, керівник  Маринич С.В.), «Наслідки окупації біосферних заповідників для екологічного туризму в Україні» (ст.гр.Т-6, Вєдрова Вероніка, керівник  Півненко Н.П.), «Таємниця позивного: як українські військові обирають псевдоніми» (ст.гр.ХТ-11, Максименко Єлизавета, керівник  Козиряцька Н.А.), «Соціальний захист дітей, постраждалих  від збройного конфлікту: виклики та шляхи подолання» (ст.гр.СП-10, Сукач Ольга, керівник  Посипайко Т.В.), «Туристичні регіони України» (ст.гр. гр. ХТфб-13 Гуріненко Назар, доповідь англійською мовою, науковий керівник Голуб О.А.).

Яскраво продемонстрували проведені досліди з теми «Підсилювачі смаку та аромату, їх вплив на здоров’я людини» (ст. гр. ХТфб-10 Насікан Анастасія, науковий керівник Прядко А.М.). Присутні дізналися про незвичні сучасні харчові технології в доповіді «Фудтраки як формат ресторанного бізнесу» (ст. гр. ХТфб-8  Кагамлик Ілля, науковий керівник Горобець В.В.).

Не оминули дослідники і питань, які торкнулися кожного українця, нашої спільної біди – війни в Україні. Ця жорстока війна призвела до того, що велика кількість наших співвітчизників була змушена залишити власні домівки та переселитися в більш безпечні місця. Питання як допомогти цій категорії населення віднайти другу рідну домівку, асимілюватися в інших громадах, які правові акти сприяють цим процесам, як допомогти нашим доблесним військовим, які отримали важкі поранення та як впливає війна на мовлення українців були висвітлені в доповідях: «Медичне страхування в Україні: реалії та перспективи» (ст. гр. Ффб-4 Семенова Анастасія, науковий керівник Мальованна Т.П.),  «Особливості отримання соціальних послуг в Черкаському обласному центрі соціально-психологічної реабілітації дітей» (ст. гр. СПфб-7,  Васильченко Влада, науковий керівник Башей О.О.), «Технології соціальної роботи з ветеранами та ветеранками війни», (ст. гр. СП фб-5 Шиш Каріна, науковий керівник Відьменко М.О.).

На завершення конференції було заслухано доповідь Кисіль Лізи, студентки групи ХТ-10, на тему: «Вплив англіцизмів на мову сучасної української молоді» (науковий керівник — Назаренко І.Л.).

Хочеться щиро подякувати здобувачам та науковим керівникам та актуальну тематику досліджень, за небайдужість та прагнення бути дотичними до важливих питань, які торкаються нині кожного українця.

Підсумком конференції стало вручення учасникам сертифікатів.

Бажаємо всім учасникам освітнього процесу Черкаського фахового коледжу харчових технологій та бізнесу наснаги, удачі, цілеспрямованості і віри в те, що невеликі наукові дослідження можуть стати поштовхом в зародженні ідей, розвитку конкретного напряму в бізнесі та втіленні власної мрії!